AİLE İÇİ SAĞLIKLI İLETİŞİM

Bireye ileriki yaşantısında gerekli olabilecek davranış becerilerini kazandırmada ailenin çok önemli ve büyük bir rolü vardır. Her aile çocuğun başarılı bir birey olmasını ister ve bu beklentiler doğrultusunda elinden geldiğince çaba gösterir. Aile içi iletişim yaşamımızı her açıdan etkiler. Özgüvenimiz, problem çözme yeteneğimiz, diğer insanlara karşı duyduğumuz güven, verebileceğim örneklerden bazılarıdır. Ailede çocuğa gösterilen tutumlar onun ileride nasıl bir birey olacağını belirliyor. Doğumumuzdan itibaren dış dünya ile iletişim kurmaya başlarız. Ailenin de bizimle etkili iletişim kurmaya erken yaşlarda başlaması önemidir. Aile bireyleri arasında sağlıklı iletişimin olmaması çocukları olumsuz etkiler.  Aile içerisinde etkili iletişim kurabilmek için öncelikle çocukların ayrı kişiliklerinin olduğunun farkına varılmalı ve onu tanımaya çalışılmalıdır. Bireyin kişiliğine ve özgürlüğüne saygı duyulmalıdır.

Aile içerisinde iyi bir iletişime engel olabilecek etkenler vardır. Bunlar;

·Emir vermek : emir vermek veya yönlendirmeye çalışmak her ne kadar iyi niyetle yapılmış olsa da bireyin kendi hislerinin önemsizliğini ve başkalarının isteklerini yapmak zorunda olduğunu hissettirebilmektedir.

·Tehdit etmek: bireye isteklerine veya tercihlerine saygı duyulmadığını hissettirebilmektedir.

· Ahlaki ilkeleri sürekli hatırlatmak: bu tür davranışlar bireyin otoriteye ve zorunluluklara düşman olmasını sağlayabilmektedir.

· Nasihat etmek veya çözüm önerileri sunmak: bireyin sorunlarını çözmek için gereken yeteneğinin olmadığını hissettirebilmektedir.

· Öğretmek veya bireyden sürekli mantıklı olmasını beklemek: bireye bilgisiz veya mantıksız olduğunu

·Yargılamak, eleştirmek, suçlamak: bu davranışlar ise bireyin kendine duyduğu saygının azalmasına sebep olmaktadır. Bireye yapılan olumsuz eleştiriler bireyin kendini yetersiz ve hatta değersiz görmesine sebep olabilmektedir.

Aile içinde birbiri ile sağlıklı iletişim ve ilişki içinde olan bireyler dış dünyada da mutlu ve huzurlu olmanın yanı sıra, kendini daha kolay ifade eden, iş hayatı ve sosyal hayatında da iletişimi güçlü bireyler olacaklardır. İletişimin sağlıklı ve etkili olmasının en büyük ve kalıcı etkisi çocuklar üzerinde görülmektedir.

Çocuklarla Nasıl iletişim kurmalıyız?

Öncelikle çocuğu diğer çocuklarla kıyaslamamak gerekir. Çünkü her çocuğun farklı kişisel özellikleri ve farklı özellikleri vardır.

Beraber Baş Başa Vakit Geçirmek: Ailede çocuklar her zaman ebeveynleri tarafından ilgi ve sevgi görmek isterler. Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun daima sizden gelecek bireysel ilgiye ihtiyacı vardır. Ona ayırdığınız vakitte özellikle başka olaylarla ilgilenmemeye, çocuğunuzun yaptığı paylaşımları göz ardı etmemeye özen gösterin.

Birbirini Dinlemek: Çocuklar sizin iletişim biçiminizi örnek alırlar ve diğer insanlarla da sizden öğrendiği bu iletişim kurma biçimini kullanacaklardır. Çocukları dikkatli bir şekilde dinlemek ve onlara sorular sormak çocuğun kendini size daha yakın hissetmesini ve o da sizi benzer şekilde dikkatle dinlemesini sağlayacaktır.

Kuralları beraber koymak: Aile içinde konulan kuralların sebebini bilmemek çocuğun kuralları reddetmesine sebep olacaktır. Koyulacak kuralları aile toplantısı şeklinde ortak almak ve çocuğun beklenti ve önerilerini dikkate almak ortak kurallar belirlemek aile içi ilişkilerin ve durumların yönetimini kolaylaştıracaktır.

Bir konu üzerinde fikir alışverişi yapmak: Düşüncelerin olumlu ve olumsuz yönlerini analiz edebilme becerisini geliştirmesinin yanı sıra, çocuğunuzun kendisini ve fikirlerinin değerli olduğunu hissetmesini sağlar. Özgüvenini geliştirir ve iletişim kurma cesaretini arttırır.

Arayınız...