Mutlu bir evlilik, çiftler için en önemli tercihtir. Ancak ister evlilik olsun ister beraberlik, başarılı bir ilişki göründüğü kadar kolay değildir. Çiftler arası sağlıklı iletişim, mutlu bir birliktelik için ön koşuldur. Aile yapısının güçlü temelleri olması eşlerin tek tek içsel huzura sahip olmasına bağlıdır
Evliliğin başlangıcında çiftler, evliliğe adım atarken evlilik ve aile yaşantısına dair kendilerine ait bir takım inançlarla, istek ve beklentilerle başlar ilişkiye. İletişimin vazgeçilmez bir kuralı vardır: Sağlıklı iletişim ile birbirini anlamaya çalışmak. Mutlu çocuk yetiştirmenin en önemli şartı mutlu bir aile, mutlu ailenin şartı mutlu karı koca eş olmaktır.
- Eşlerin birbirini taktir etmesi ve onaylaması,
- Çiftler arası karşılıklı anlayış, hoş görü,
- Eşlerin ilişki içinde ve dışında birbirlerine güven duymaları,
- Eşlerin birbirlerine inanmaları,
- Sevgi, saygı,
- Eşler arası koşulsuz destek.
Sağlıklı iletişimin engelleri nelerdir?
Anlatmak ve anlaşılabilmek.
Eğer evlilikte çatışma başlamışsa karı-koca ne dertlerini birbirlerine anlatabilirler ne de anlaşıldıklarını düşünebilirler. Erkeğin, eşinin gelişimini ve iş yaşamını engellemesi, Sürekli otoriter olmak ve kontrol etme isteği ilişkide iletişim kanallarının kapanmasına yol açmaktadır. İlişkide yaşanılan sıkıntıları ve duyguları dile getirememek, İlişkide yaşanılan sıkıntıları ve duyguları biriktirmek Kıskançlık Baskıcı tutuma sahip olma Aşırı müdahaleci olmak, Partnerin duygu ve düşüncelerini dikkate alınmaması. Konuşmamak, duyguların ve düşüncelerin ifadesini ertelemek. Küsme, gücenme fazla alıngan hassas olma Problemi konuşmak yerine bastırma Aşırı söylenme Şikayet ve bir diğeri hakkında diğer insanlarla konuşmak, dedikodu yapmak. Bire bir, yüz yüze konuşmayı seçmek yerine araya başkalarını koymak ve başkaları üzerinden iletişim kurmaya çalışmak.